Leta i den här bloggen

tisdag 3 juni 2014

Kulturarv till salu!


Jag sitter och läser tidningen Antik & Auktion, är inte prenumerant, utan köper den sporadiskt Köpte ett ex. igår.

Läser en artikel om Bernshammars Herrgård, en bergslagsgård som har gått i arv sedan 1700-talet. Reportaget är omfattande med fina bilder såväl exteriört som interiört. Bernshammar är en riktig kulturhistorisk pärla!

Jag citerar från texten.
" Dagens generation är ytterst medveten om sitt ansvar, gentemot en nyfiken allmänhet men också de yngre i släktleden."

Jag riktigt njuter när jag läser artikeln, trevligt med människor i vår tid som har ett kulturhistoriskt engagemang.


Har jag inte sett de här föremålen förut?

Sitter och funderar en stund men kan inte komma på var. Olof kommer ut med kaffe, jag visar honom bilderna i tidningen och frågar. Hur kan jag känna igen föremålen som är på bilderna från Bernshammar?
Olof skrattar till och skakar på huvudet. Sedan upplyser han mig om att vi för bara några dagar sedan tillsammans gick igenom katalogen från Uppsala Auktionskammare.

38 st. föremål från Bernshammars Herrgård säljs nu på Uppsala kvaliteten. 

Många av de fina föremål som jag alldeles nyss sett på bild i Antik & Auktion är nu till salu i Uppsala.

Så var det alltså med dagens generation och ansvar!




Här ovan ser ni två av föremålen från Bernshammar som nu säljs i Uppsala. En skulptur av Johan Tobias Sergel och en helt underbar kallskål i silver från barocktid.

Ytterligare en fin kulturmiljö har skingrats. Stockholms Auktionsverk säljer just nu ut lösöret från Herrgården Biby gård.

Medan vi dricker vårt kaffe berättar Olof  för mig att förra sommaren såldes lösöret från nummer tio i Växbo. En genuin Hälsingegård som gått i arv i generationer, vars lösöre såldes till den småländska och skånska grosshandeln. Lösöre som nu sprids ut i anonymitetens dunkel runt om i världen.
För den som vill se bilder och läsa om nummer tio i Växbo rekommenderar jag en artikel av Sigurd Erixon i Svenska Kulturbilder, del 1 sidan 11.

Jag fortsätter att läsa Antik & Auktion och i slutet av tidningen ser jag en bild på Lars Sjöberg (tidigare intendent på Nationalmuseum) och rubriken "VÅR KULTUR  ÄR TILL SALU"
Jag läser artikeln som handlar om protesterna mot att staten ska sälja flera kulturhistoriskt viktiga byggnader.
Jag citerar från texten då Lars Sjöberg intervjuas.
Varför ska staten äga de här byggnaderna?
- Det handlar om flera av våra mest värdefulla kulturmiljöer och om vem som är kapabel om att ta hand om dem. Ska vi verkligen göra konferenshotell av alla våra fina byggnader? Har du varit inne i ett sådant hotell? Det ser ut som fan inuti. Bara dålig smak.
Kan inte privatpersoner bevara dem lika väl?- Nej, det kan jag inte tänka mig. Jag känner inga sådana, men det kanske dina läsare gör? 



Tänk så rätt den gode Sjöberg har i detta fall. Privatpersoner är inte speciellt bra på att bevara och förvalta kulturegendomar.  Det är så mycket som kan hända på vägen även om intentionen till en början är och har varit god. För mig är det en självklarhet att kulturbyggnader som är i statens ägo, så också ska förbli.