Leta i den här bloggen

söndag 18 mars 2012

Musei Intendentens böcker - Har skapat absurt mode

Lars & Ursula Sjöberg har genom sina böcker skapat ett absurt mode inom inrednings och antikbranschen. Man måste säga att makarna Sjöberg har varit enormt produktiva. Titlarna är många.

Det Svenska Rummet
Stolar, taburetter, fåtöljer i Sverige från 1600-1800
Rum för Möbler
Svenska trähus


Ovanstående titlar är bara en liten del av vad man har gett ut. Gemensamt för i stort sett alla böcker är att man på någon sida ser en  sönderskrapad möbel. Dessa sönderskrapade möbler har blivit högsta mode. Många är de antikhandlare som idag tar fram "originalfärg", och man gör det så ovarsamt att det ser ut som om man har blästrat möbeln. Restaurera men respektera borde vara en ledstjärna, men icke. Jag behöver inte nämna något namn på dessa antikhandlare, de presenterar sig själva på ett utmärkt sätt. Det är bara att googla på bilder och framtagen originalfärg, så ser man prov på dessa antikhandlares kunskaper. Det är inte bara i Sverige som Lars Sjöbergs böcker har skapat ett mode. Även på andra sidan Atlanten är efterfrågan stor på sönderskrapade möbler. De Amerikanska antikhandlarna köper gärna just de sönderskrapade, och ser frågande ut om de erbjuds köpa en riktig "orörd" originalmålad möbel. De tror då att den är nymålad och hänvisar till Lars Sjöbergs böcker.  Man måste lära sig att se skillnad på patina och skada. Har man en värdefull möbel som man vill ta fram originalfärg på, lämna den till en kunnig konservator.
Läs gärna Lars & Ursulas böcker där finns förutom dessa sönderskrapade möbler otroligt vackra interiörbilder, de har samarbetat med mycket duktiga fotografer bl.a Ingalill Snitt.

Alla som känner Lars Sjöberg vet att han alltid har bråttom. 7 herrgårdar och ett Kapell kräver sin tribut. Alla skall inredas med samtida möbler, med originalfärg framskrapad! Men att hans ovarsamma sätt att ta fram originalfärg har skapat ett mode är absurt. Denna bild som föreställer en del av en ryggbricka på en Gustaviansk stol (Svenska modellen) är tagen av Ingalill Snitt och finns publicerad i boken Svenska Trähus av Lars Sjöberg. Den får utgöra ett exempel på en möbel skrapad av Lars Sjöberg.

Interiörbild från boken Svenska Trähus, foto Ingalill Snitt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar