Leta i den här bloggen

måndag 12 mars 2012

Ett Plagiatmål - Upphovsrättsligt skydd

Plagiat är något som vi stöter på då och då i den begagnade varuhandelsbranschen. Hur många gånger har vi inte vridit och vänt och funderat på om det är äkta eller falskt? När det gäller antikviteter är det inte så svårt, ett tränat öga avslöjar ganska lätt falsifikaten. Det är betydligt mycket svårare när det gäller retroföremål. Det händer då och då att plagiatmål är uppe i rätten, men det är förvånansvärt sällan med tanke på hur frekvent det är med plagiat.
Ett känt plagiatmål är den s.k "Domstolsfåtöljen" och "Domstolssoffan" båda ritade arkitekt Bengt Ruda, AB Nordiska Kompaniet. En Huskvarna firma som gjort ett särskilt närgånget plagiat åtalades men friades i Tingsrätten. Domen överklagades till Göta Hovrätt och där dömdes plagiatören att betala böter. Målet hamnade tillslut hos Högsta Domstolen där man dömde helt i linje med Svensk Forms Opinionsnämds rekommendationer att fälla i målet. Även Stringhyllan och en Luxusspegel har varit föremål för plagiatmål i Högsta Domstolen. Rudastolen, Stringhyllan och Luxusspegeln är exempel på varor som tillerkänts upphovsrättligt skydd.
Bengt Rudas originalfåtölj t.v i bild, idag också kallad "Domstolsfåtöljen". Plagiatet t.h.

"Domstolssoffan" bilden är från Bukowskis Market

4 kommentarer:

  1. Det var nog fler som lånade modellen och gjorde liknande möbler. Har en fåtölj kvar efter farföräldrarna som dom köpte på 1950-talet.Ordentligt gjord och tyget är fortfarande helt och fint, skön att sitta i.Kul att se !!!

    SvaraRadera
  2. Woooooooooow vilken nice blogg!

    Agneta

    SvaraRadera
  3. Ja, jag har skrivit om det förut, plagiering var problematiskt på den tiden, det är inte bara idag som vi översvämmas av kopior!

    http://porslinsbloggen.blogspot.com/2009/09/det-dar-med-plagiering-ar-ingen-direkt.html

    http://porslinsbloggen.blogspot.com/2011/08/har-du-en-piratkopia.html

    SvaraRadera