Leta i den här bloggen

söndag 23 november 2014

Allting går att sälja med mördande reklam....


Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt, som det heter i visan från 40-talet. Det är något som vi får erfara i dessa tider då kvalitetsauktionerna duggar tätt.
Det gäller att se upp om man ska bjuda på ett dyrare objekt. Det är av största vikt att man besiktar varan på plats, man kan inte lita på auktionshusens beskrivningar. Detta gäller såväl stora som små auktionshus.

Som ett exempel på kan vi nämna några föremål som har sålts på helgens kvalitetsauktioner, 


Barockstolarna såldes idag på kvalitetsauktion i Västerås, hos Auktionsbyrån Effecta. Vi har okulär besiktat stolarna och det skiljer 150 år! mellan vår bedömning och auktionshusets. Som ni ser på bilden föll klubban på 17 000 kr. Vi bedömer att stolarna är kopior från 1800-talet.



En kista från 1800-talet såldes hos Bergviks Auktionstjänst, klubban föll på 8200 kr! I auktionsbeskrivningen stod att läsa Kyrkkista, 1600-tal med 3 lås. Ska tillägga att auktionsfirman i Bergvik är relativt nystartad och innehavarna har inte varit i auktionsbranchen tidigare, så det kan i viss mån förklara varför det inte blir rätt alla gånger. Får citera en annan låt "Alla är vi barn i början alla har vi varit små."   
Bergviks Auktionstjänst får helt enkelt skaffa sig kunniga rådgivare till nästa auktion.
Då det gäller Effecta finns inget försvar.

Besikta varan innan ni bjuder. Har ni inte den kunskap som krävs för att göra en egen bedömning ta hjälp av kunnig expertis.
LITA INTE PÅ AUKTIONSHUSEN!

Länk till Auktionsbyrån Effecta
Länk till Bergviks Auktionstjänst

söndag 9 november 2014

Mormors Antik & Kuriosa i Ljusdal


Idag tipsar vi om en trevlig Antikaffär. Mormors Antik och Kuriosa i Ljusdal har alltid roliga föremål i sitt sortiment. Allt i från bra antikviteter till retroföremål. För att inte tala om alla fina textilier. När vi har vägarna förbi Ljusdal gör vi alltid ett stopp hos Ann-Catrin Norén som butiksinnehavaren heter. Butiken ligger på Bjuråkersvägen 77. Butik och bostad är på samma plats, så det är generösa öppettider.


Några bilder från butiken


Ann-Catrin Norén innehavare av butiken Mormors Antik & Kuriosa i Ljusdal

Karaff  från Johansfors, "Porto" formgiven av  Bengt Orup 1952

Originalmålad allmogeskänk från Hälsingland




lördag 8 november 2014

Spännande bokrelease på G


16 november är det release för boken Rokokomålaren Anders Berglin, tiden är kl 14.00 och platsen är
Jamtli, Östersund.

Författarna Karin Zidén och Örjan Bertilsson berättar om arbetet med boken om den jämtländske rokokomålaren Anders Berglin.

Det är nya rön om denne fantastiske allmogemålare som presenteras. Det är många års gediget forskningsarbete som ligger bakom den nya boken.

fredag 7 november 2014

Lågvattenmärke när Östersunds Auktionsverk hade kvalitetsauktion

Höstens kvalitetsauktioner är i full gång. Många auktionshus, stora som små, har sina kvalitetsauktioner så här års när vintermörkret börjar falla. Man är alltid lika förväntansfull, i alla fall jag. Även om min plånbok sällan räcker till några inköp, är det alltid lika roligt att se trevliga kulturföremål.
Men emellanåt blir jag ganska så illa till mods när jag ser auktionskatalogerna. Östersunds Auktionsverk står för det absoluta botten-nappet det här året. Mängder med nymålade föremål bjöds ut till försäljning. Föremål som målats och patinerats för att de ska se äldre ut. Det var inte bara föremålen som var undermåliga utan även katalogtexten var under all kritik.

Vad sägs om dessa föremål?

Katalogtext: 1391 Dryckeskärl, org målat 1700-1800 tal, h: 30 b: 30 cm
Katalogtext: 1630 Bägare, skuren 1700-1800 tal, diam: 8 h: 13 cm Kostade köparen 3200 kr + provision!
Till det lite mer humoristiska inslaget hör katalogbeskrivningen på den lilla saxen till höger i bild .                                          
1620 Björnsax, 1700-1800 tal, barnmodell L: 14 h: 6 cm I övrigt ska jag tillägga att det fanns inte så mycket att skratta åt.

Dårskapen fortsätter....


Ett giftermål som inte borde höra hemma på en kvalitetsauktion




Inte heller den nygjorda hästen, kåsan eller kalken  hör hemma på en kvalitetsauktion. Som ni förstår skulle jag kunna göra listan hur lång som helst. Jag slutade räkna nymålade föremål när jag var uppe i 30 st.

Ska tillägga att auktionsfirman utsågs till årets företagare i Jämtland Härjedalen 2009

Om det är okunskap eller bedrägeri ska jag låta vara osagt.