Leta i den här bloggen

onsdag 9 april 2014

Succé för Retromarknad i Skellefteå


För ett par år sedan började man diskutera och skissa på att anordna en Retromarknad i Umeå. Det var i facebookgruppen Umeå Retro som idén föddes. I Umeå har man haft två mycket lyckade arrangemang.
Med marknaden i Umeå som förebild arrangerades i söndags Skellefteås första Retromarknad.


Det finns många retroentusiaster i Skellefteå. Jag tror inte att det är av en slump att Skellefteåborna har stått längst fram i kön på Umeå Retromarknad. Även Skellefteåborna som gillar retro har sin egen facebooksida.

Det var Linda Dahlbäck, Hanna Stenmark, Marie-Therese Edman och Lars-Erik Holmström som stod för ett suveränt arrangemang på Rotundan i Skelleftehamn.

Ett 30-tal utställare var på plats, de flesta hade  för dagen klätt sig i retrokläder. De som gillar retro fick sitt lystmäte, det var genomgående hög kvalité på de retroföremål som bjöds ut till försäljning. 


Kön ringlade sig långt när det var dags att öppna. Trycket på insläppet var så hårt att man tillfälligt fick stänga dörrarna och börja med en in och en ut. När den 4 timmar långa Retromarknaden stängde för dagen hade 1805 besökare passerat insläppet. En riktig dundersuccé med andra ord.

God stämning utställarna emellan, det var som en enda stor familj. De utställare som jag talade med önskar att arrangemanget ska bli återkommande. Till skillnad från de allra flesta marknader och mässor kostar det inte så mycket att ställa ut. Precis som i Umeå var monterhyran väldigt förmånlig. Det gjorde att säljarna inte behövde "salta" priserna, vilket i sin tur gör att försäljningen blir bra. 
Överskottet från monterhyran skänker man till välgörande ändamål.
Jag tror att den här typen av marknader och mässor kommer att bli ett allt vanligare inslag i framtiden, till skillnad från traditionella antikmässor och marknader, som tenderar att dö ut. Bland annat  för att  monterhyrorna är enorma. All förtjänst hamnar i fickorna på arrangören. Hur roligt är det?
Jag har pratat med flera utställare som var på Antikmässan i Älvsjö och de har sagt att det var sista gången på ett tag. En säljare berättade att det var 3:e året i rad med förlust.


Några minuter strax innan öppning...


Några minuter efter öppning...



Alltid lika snygg! Malin Wiktoreng från Umeå

 Malin hade förutom en hel del emalj helt ljuvliga klänningar i sin monter.

Anna Hammarström med sin Mattias. Kolla in Annas skor. Anna driver den framgångsrika bloggen Ljuva 50-tal

Ida Gustavsson i snygg retroklänning

Min egen lilla retrogubbe för dagen klädd i rock-outfit a´la 60-tal

Ingen retromarknad utan Bitossi, P-O Ström, Anita Nylund, Ira burkar, och allas vår Stig Lindberg.





Säga vad man vill  Retro = Färgprakt. Det gör mig riktigt glad.

4 kommentarer:

  1. Åh, vad roligt att du är ute i cyber rymden igen! Du är efterlängtad med dina informativa inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla khina. Jag har tinat fram, så det blir fler inlägg framöver.

      Radera
  2. Vad kul att du bloggar igen, och en sån härligt färgglad retromarknad.

    SvaraRadera