Leta i den här bloggen

fredag 30 november 2012

Sanktolofs blogg önskar Er alla en riktigt trevlig Advent!

När vintern är som mörkast tänder vi ljusen. Det är riktigt roligt när man får ta fram sina julprydnader, som med sina glada färger lyser upp i mörkret. Jag har inte hunnit sätta upp adventsljusstakar och julstjärnor, men jag har i alla fall varit upp på vinden och hämtat ner en del av juldekorationerna.

Advent inleds nu på söndag och varar t.o.m julafton. Adventsfirandet har sina rötter långt ned på 1000-talet. Att sätta upp adventsstjärnor och tända adventsljusstakar är en relativt ny företéelse i Sverige. Den fick sitt stora genombrott på 30-talet. Traditionen härstammar från 1880-talets Tyskland.

Med dessa ord vill vi på Sanktolofs blogg önska Er alla en riktigt trevlig Advent.



En favorit bland juldekorationerna är detta  stora bokmärke som på baksidan har en ställning så att den kan stå.
Härom dagen hittade jag denna julduk på en loppis, färgerna passar utmärkt in på de färger vi nu har i vårat retro kök. Jag har länge letat en duk men orangea inslag, det är inte helt lätt i julduks sammanhang.

Lite julgranspynt som snart ska sättas upp i adventsgranen.


Det här är också en nyinköpt julduk, vet inte vem som ligger bakom signaturen.
Fick just reda på att signaturen  BoWa är Bodil Wallman, ett stort tack till Glas & Lera

En detaljbild på julgransspiran som har fått hänga med sedan jag var barn.

onsdag 28 november 2012

Kan man lita på de stora Auktionshusen?

För ett tag sedan sålde Bukowskis Market en piratkopia för andra gången! Det var en kopia av den danska möbelklassikern, vilstolen PK24, av formgivaren Poul Kjaerholm, som gick under klubban. I mars 2011 var första gången den klubbades. Köpet gick tillbaka när köparen upptäckte att han hade köpt en kopia, och inte ett original. Av en slump upptäckte han att möbeln återigen var till salu hos Bukowskis Market. Den 5 nov. 2012 klubbades fåtöljen igen, även denna gång katalogiserad som ett original.

Kenny Ericsson Tällberg, vd för Bukowskis Market i Sverige bedyrade att det var ett misstag, och att den mänskliga faktorn var orsaken. Visst kan det vara så, men i det här fallet betvivlar jag misstaget. Jag ska här nedan visa länkar till de de båda auktions tillfällena. Studera gärna de båda auktionsannonserna genom att klicka på länkarna här nedan.


Är det inte märkligt att det är exakt samma auktionsbeskrivning och exakt samma bilder vid de båda försäljnings tillfällena?
Kan detta vara en slump? Jag finner det hela som mycket besynnerligt, visst är den mänskliga faktorn inblandad, men man kan ju undra om det är i bedrägligt syfte? Om det skulle ha varit så att inlämnaren chansat på att det skulle gå vägen en andra gång, om det fick gå en tid. Hur kan det då vara samma bilder?

Det skulle vara trevligt om man fick en förklaring till hur det kan vara möjligt, att det är exakt samma bilder vid två helt olika auktionstillfällen.

Jag tycker att det blir allt oftare som man ser felaktigheter i auktionsbeskrivningarna.

Denna skänk finns nu till salu på Bukowskis Market. Katalogiserad som en skänk från tidigt 1800-tal, med följande auktionsbeskrivning  "Bruksslitage, senare bemålning. Maskstungen. Nycklar saknas."
Det står inte ett ord om att det är ett bygge, ett s.k "giftemål" mellan minst 3 olika möbler. 
Utropspris 8000 kr!  Ett pris som är långt mycket högre än marknadsvärdet för ett "bygge". Hade det varit en originalmöbel, hade jag inte sagt något om utropspriset. Länk till skänken. Vi får hoppas att ingen köper dyrt i tron om att de köper en antikvitet.

Om man har orutinerad och okunnig personal vid inlämningen, borde man inte anställa en kunnig korrekturläsare, som granskar annonserna innan de läggs in?
Jag tycker att felaktigheterna är för ofta förekommande för att man ska kunna säga att man kan lita på de stora auktionshusen.

Titta gärna på mitt tidigare inlägg om Stockholms Auktionsverk.
Även Anna som har bloggen Retrolux  har bloggat i ämnet.

måndag 26 november 2012

Bukowskis bjuder ut stulen tavla

På höstens klassiska auktion bjuder Bukowskis ut en stulen tavla. Det är en privat konstsamlare som låter sälja Carl Larsson målningen "Karin skalar äpplen". Norrköpings Konstmuseum anser sig vara konstverkets rättmätiga ägare. Konstverket stals för över 20 år sedan. Redan 1920 kom konstverket i muséets ägo. Verket återfanns 2011 då den norske konstsamlaren försökte sälja verket, men då tackade Bukowskis nej.

Nu finns tavlan med på Bukowskis klassiska höstauktion

Bukowskis hävdar att säljaren, en privat konstsamlare, köpt tavlan i god tro. Tavlan skall därmed  kunna säljas.

Vad säger lagen om godtrosförvärv?
Reglerna ändrades 2003 och innebär att en person som i god tro köpt stöldgods inte längre får behålla detta om den rätta ägaren inom 6 månader, efter att han har fått kännedom om förvärvet, hävdar sin äganderätt.
Om det har gått 10 år sedan förvärvet, har den nya ägaren äganderätt p.g.a hävd.

Jag tycker att det är moraliskt förkastligt att Bukowskis åtar sig uppdraget. Även om man säkert har bra på fötterna. Sedan kan man ju fråga sig hur det är möjligt att en konstsamlare kan köpa ett så välkänt verk och dessutom stulet, utan att veta tavlans proveniens. Man kan ju förmoda att tavlan kostat åtskilligt. Nu bjuds den ut för 1,2 - 1,4 miljoner.

Kontentan av det hela är att man kan stjäla konst, gömma det i 10 år, och sedan hävda godtrosförvärv. Nu säger jag inte att det är så i det här fallet. Men borde inte Bukowskis som ett av landets största auktionshus hålla sig för god för att uppmuntra till ett sådant förfarande.

Bukowskis har beslutat att dra tillbaka tavlan, enligt auktionshuset är det på nuvarande ägarens begäran. En privatperson har anmält Bukowskis för häleri, polisen kommer nu att inleda en förundersökning.
Turerna fortsätter omkring den omstridda Carl Larsson målningen. Polisen har beslagtagit målningen, för att göra en teknisk analys.
Ägaren är i nuläget inte misstänkt för något brott. Fortsättning lär följa.... 

söndag 25 november 2012

Mode från 50-talet

Det blir mer och mer populärt att klä sig i vintagekläder, numera kan man även på mindre orter hitta bra vintagebutiker. Här nedan visar jag några bilder på 50-talets mode. De fyra första bilderna är hämtade ur magasinet Kontur från 1955

Klänning komponerad av Pelle Lundgren, Nordiska Komapniet, med utgångspunkt från ett tygtryck av Alvar Aalto.

Från Jersey-Modeller Borås.

Morgonrock, AB Germa Stockholm för H55-programmet "Kvinnans dag"

Från AB Ivar Wahl, Stockholm.

Det här är våran dotter Anna, är hon inte född i fel decennium? Länk till bilderna när de är i sitt rätta forum. Annas blogg

lördag 24 november 2012

Monark-Nornan 1959-1960 Radio-TV

Jag vet inte varför,  men jag är ganska fascinerad av gamla reklam broschyrer. Reklamen var roligare förr, dessutom är den lärorik. Det blev ingen loppis idag, utan jag började plocka i lite kartonger från sommarens loppisinköp. Jag hittade några roliga broschyrer från Monark. Nornan, ett varumärke som jag inte hade en aning om att det hade funnits. Monark för mig är mopeder och cyklar. 

MONARK/NORNAN salufördes genom Monark koncernens försäljnings-organisation. Det var västtysk teknik och svensk formgivning.







fredag 23 november 2012

Inget är nytt under himlen....

Igår hade vi besök av en ung liten dam som sålde jultidningar, idag när jag städade förrådet hittade jag en jultidnings katalog från 1943. När jag tittade i den slog det mig att inget är nytt under himlen. Då var det rumsrent med politisk satir och nazistpropaganda. Och nu när missnöjet jäser ute i världen, och det blåser orkanstarka högervindar, är vi där igen. Då var det judarna som var det stora hotet, idag är det muslimerna. Tänk att vi människor alltid måste hitta en syndabock i dåliga tider. Jag tänker osökt på Lars Vilks och rondellhunden. Läste hans blogg för ett tag sedan,  i ämnet yttrandefrihet skrev han:  "GW och Täppas vill se ett blodigt avslut på min yttrandefrihet". Jag är benägen att hålla med Täppas, då han i sitt "konstprojekt" menar: Ta bort de av skattemedel betalade säkerhetsvakterna som följer Vilks dygnet runt och låt Vilks ta konsekvenserna för sitt tilltag. Låt  naturen  ha sin gång!




I övrigt önskar jag er alla en trevlig helg! Själv ska jag göra en liten loppistur till grannen.

torsdag 22 november 2012

Retrorock på Hällan

Retro är ljuv musik här hemma när Olof har dammat av "guran". Morgon, middag, kväll, serveras jag trevliga toner från elgitarren. Hendrix, Led Zeppelin, och ZZ-Top är vardagsmat numera. Det är konstigt, men viss musik blir aldrig omodern, den bär sin ålder med heder.

Idag när vi var inne på stadens musikaffär för att inhandla nya strängar (det är stor åtgång), hörde vi en ung man spela Purple Haze.  Det är inte bara medelålders som diggar rock från 60-talet.

Det är inte så dumt att ha Jimi Hendrix, Jimmy Page, och Billy Gibbons här hemma i sin makes skepnad, även bildligt om man ser till den sist nämnde (Gibbons).

Här nedan är några underbart snygga gitarrer från 60-talet alla av märket Hagström. Hendrix, Frank Zappa, Fleetwood Mac, Bryan Ferry är några av många storheter som har spelat på Hagström gitarrer.






Vill ni läsa om Hagströms gitarrer gå in här

onsdag 21 november 2012

"Servus" från Gemla

Vilken stor nytta jag har av tidningen Form, igår kväll satt jag och "slötittade" i några nummer från 1957. Till min stora glädje föll ögonen på en annons från Gemla. Vi har en serveringsvagn som är märkt Gemla, och nu hittade jag vagnen i en annons. "Servus" heter serveringsvagnen som är formgiven av Poul M Volther. Materialet är bok, skivornas yta är i teak. Serveringsvagnen blev juryvald vid möbelmässan 1957.

 

Det är bara att konstatera att man har stor nytta av bra referenslitteratur, tidningen Form är utmärkt som referens för den som gillar retro.
Läs också ett julklappstips .

tisdag 20 november 2012

Modärna Fruar från 30-talet

Jag kan inte låta bli att visa dessa härliga film affischer från 30-talet. Filmen Modärna Fruar premiärvisades i september för 80 år sedan. Det ni ser här nedan är original affischer från 1932.
Det är Carl Berglöw som har gjort dessa affischer. Carl Gustaf Berglöw, som var hans fullständiga namn, föddes 1899 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm. Han gick bort 1979. Berglöw studerade först vid Tekniska skolan och därefter vid Althins målarskola 1918-1919. Han specialiserade sig på karikatyr och skämtteckningar.
Margit Manstad och Ivar Kåge på bilden

Oskar Byström, Olof Winnerstrand och Ivar Kåge

Oskar Byström i trevligt sällskap

Margit Manstad, Edvin Adolphson

Margit Manstad, Edvin Adolphson

Olof Winnerstrand, Ivar Kåge

Margit Manstad, Ivar Kåge, Edvin Adolphson, Elsa Carlsson

Några koppar....


Någon koppsamlare är jag inte men jag kunde inte motstå dessa skönheter. 

Denna kopp av Kåge från Gustavsberg är den inte fin?

Wilhelm Kåge tillhör pionjärerna i den svenska konstindustrin. Från 1917 till 1960 var han verksam vid Gustavsbergs porslinsfabrik, där han formgav allt från matserviser till konstkeramik.


Tekopp, Arabia dekor i "flytande blått" vet inte vem som har gjort dekoren, men det kanske någon av er läsare vet?


måndag 19 november 2012

Julmarknad i Hållen

Den 2, 9 och 16 december är det Julmarknad i Hållen. Det ligger strax innan Gottne 2,5 mil från Örnsköldsvik. Det är en julmarknad med en hel del arrangemang för barnen som t.ex ponnyridning, bollkastning, lämna önskelista till tomten etc.
I bagarstugan kan man köpa gamla vackra saker, jularrangemang, tavlor, vykort, kuddar, väskor m.m. Café och korvgrillning. Skoter uppvisning om Kung Bore låter snön falla.

Retroentusiaster det här är ett ställe att hålla koll på. Hos Cathrin i Hållen finns det en hel del bra retro som ligger och bidar sin tid (till närmare våren).

söndag 18 november 2012

En liten loppisrunda....

Det är inte lätt att göra fynd så här års, åtminstone om man bor på landet. Men en liten loppisrunda blev det  i helgen och några små inköp....

Vas "spiral" av Ingrid Atterberg, Upsala -Ekeby. 

En barn gungstol i Art-Deco stil. Kostade 40 kr

"Parabeli" Design Saini Salonen för Borås Cotton, Sweden
 Ni får ursäkta bildkvalitén det blir aldrig bra när man fotar med blixt.

torsdag 15 november 2012

Det är magert nu...

Så här års avundas jag er som bor i lite större städer. Ska sanningen fram är det ganska trist ute på landet, när vintermörkret faller. På fyndsidan står det nästan helt stilla, det känns som ljusår mellan loppisfynden. Utbudet av loppisar är inte så stort den här tiden på året, inte här i alla fall. De få loppisar som har öppet får nästan inte in några varor nu, undantaget är väl grannen, som köper hela hem lite då och nu, men han har bara öppet på lördagar. Så jag lider av loppisabstinens. Några små inköp har jag i alla fall gjort.

Glasskulptur från Boda av Höglund, etikettmärkt och signerad. Kostade en guldpeng.

Lika dyra var den danska pepparkvarnen och saltströaren.

tisdag 13 november 2012

Från Dalarna till Östermalm och lite trendspaning

Som jag har berättat brukar jag ibland gå runt och trendspana. Det är alltid roligt att få nya tips och idéer, och i bästa fall tillfredställs mitt estetiska sinne, då jag gör mina spaningsrundor. Den här gången gick jag ut en sväng på Östermalm, efter att jag hade bevistat visningen av Nutida på Stockholms Auktionsverk. Som vanligt tittade jag in hos Rehn´s Antikhandel  på Sibyllegatan och tappade fullständigt bort tiden. Hos Rehn´s har man högkvalitativa klassiska 1700 och 1800-tals antikviteter i kombination med riktigt trevlig 1900-talsdesign och udda inredningsdetaljer. Detta gör den till den mest intressanta antikaffären just nu. Jag var där så länge  att alla antikaffärer runt om på Östermalm hade hunnit stänga. Jag fotade inte så mycket inne hos Rehn´s utan länkar till deras vackra hemsida istället, Klicka här och botanisera. Några bilder blev det i alla fall.

Vacker dukning, Artur Percys reffla kommer verkligen till sin rätt.

Roligt och inbjudande var denna interiör på ett senbarockskåp

Från Dalarna till Östermalm har detta lejon vandrat på några veckor. Det klubbades på Dalarnas Auktionsbyrå i Borlänge för några veckor sedan. Klubban föll på 5700 kr och finns nu hos Viking Antik på Östermalm. Jag fotade genom skyltfönstret så jag vet inte vad som står på prislappen nu.

Även denna bild är tagen genom skyltfönster, det är Hammarlunds Antikvariat som har en sådan trevlig skyltning. Visst är det fint med gamla böcker, kartor och glober?

Jag ska se till att jag har mer tid på mig nästa gång jag besöker antikviteternas högborg (Östermalm).