Leta i den här bloggen

torsdag 30 augusti 2012

Boktips - MÖBEL råd

Boken Möbelråd...av Erik Berglund och Sten Engdal, hör till de referensböcker man bör ha om man är intresserad  av retro. Den är utgiven av Svensk Slöjdföreningen 1961. Möbelråd är ett specialnummer av Form. 480 möbler visas och beskrivs.
Soffor, fåtöljer, matbord, soffbord, stolar, sängbord, sängar, bokhyllor....
de flesta möbeltyper finns med. Den finns att köpa på antikvariat och kostar mellan 150-300 kr.



onsdag 29 augusti 2012

Lite inspiration från 50-60 talet

Hittade de här bilderna i gömmorna, ni får ursäkta bildkvalitén då ja fotograferat av en redan dålig bild. Bilderna hittade jag i  broschyrer med reklam för färg. Jag tyckte att interiörerna var så pass trevliga att jag ändå vill visa dem här i bloggen. Kanske kan de vara en källa till inspiration för någon. De två första bilderna är från slutet av 50-talet, den sista bilden från början av 60-talet. 



tisdag 28 augusti 2012

Sommarjobb.......framtagning av originalfärg

Framtagning av originalfärg hör till sommarens sysselsättningar, åtminstone om man är antiknörd. Bordsunderredet som här får sig en omgång är från Skorped. Bordet var målat i blå lackfärg + röd oljefärg + spackel, sedan under det en röd originalfärg.
I trakterna kring  Sidensjö, Anundsjö, Skorped hade man en mycket duktig sockensvarvare i slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Jag har genom åren sett ett antal riktigt bra barockbord från just dessa trakter. Diametern på stolparna är hela 15 cm! När jag någon gång får tid över ska jag sätta mig ner och utforska denna sockensvarvares namn. Borden återfinns i ett geografiskt begränsat område så det borde inte vara allt för svårt att hitta denne person.

Som vanligt när det gäller antika möbler har någon "målarkludd" i modern tid varit framme. Bordsskivan är klar, och inom en inte allt för avlägsen framtid är även underredet klart. Resultatet blir mycket tillfredställande. Återkommer med bilder på det färdiga bordet.


söndag 26 augusti 2012

Carlsson Högtalare och en Spisarbox

När jag var på inspelningen av Antikrundan passade Olof på att åka en "sväng". Han kom hem med en hel del roligt, bl.a. Carlsson Högtalare och 2 st. spisarboxar.
Det här är en av 2 Carlsson högtalare som Olof har loppisfyndat. Det är Stig Carlsson som är mannen bakom dessa högtalare, OA-5 typ 1. OA-5 betyder att det är en ortoaukustisk högtalare med 5 st. högtalarelement. Sonab tillverkade dessa, och de såldes i ca. 100 000 exemplar åren 66-73.


En spisarbox från Alstermo Bruk, dessa var ett vanligt inslag i hemmen på 50-60 talet. De har blivit så populära igen att man har återupptagit tillverkningen. Denna är dock från tiden då det begav sig.  Alstermo Bruk tillverkade även den en gång i tiden så populära unicaboxen.


fredag 24 augusti 2012

Antikrundan i Sollefteå

Jag har ägnat dagen åt att vara på inspelningen av Antikrundan. Värderingen skulle börja kl.12, jag anlände vid 10-tiden och redan då ringlade kön lång. De första entusiasterna hade anlänt redan strax efter kl. 8. Då jag var på "rundan" för att blogga slapp jag stå i kö,  jag kunde röra mig fritt både ute och inne vid värderingsborden. Jag har medvetet valt att inte visa moderna föremål i detta inlägg, utan vill visa unika antika föremål från Norrland. Sollefteåborna hade tagit med sig en hel del smått och gott på den fronten. Jag fick se några riktiga rysare. Jag blev först lite besviken då jag kom in i inspelninglokalen och såg de möbler man hade fraktat dit, och tänkte ska det inte bli bättre än så här. Där stod bl.a ett avlutat skåp, ett målat jämtskåp, i och för sig trevligt, men med retuscher. En Ångermanlandsbrud, trevlig men sen, från början av 1900-talet, osv.
Kön ringlade sig lång  före inspelningens början. En del hade varit kloka och tagit med sig stol och fika.

Inspelningens hjärta, kontrollrummet.

En fin kyrkask från Ströms Vattudal som tyvärr saknade locket och hade målats om på insidan. Har ett ringa värde men är ett charmigt kulturföremål.


Ett allmogeskåp från Jämtland som tyvärr hade retuscher, Det såg även ut som om det var framtvättat.

En enormt charmig barnkarmstol från barocktid hittade jag i kön. Jag skulle inte ha något emot att vara ägare till denna skönhet.

En riktig rysare, ser inte mycket ut för världen där den ligger på bordet, men ack så naggande god. En skeppsljusstake från medeltiden! Den kommer från Resele kyrka. Jag blev alldeles knäsvag när jag fick syn på den. Om ett sådant kulturföremål skulle komma ut på marknaden skulle den kosta en hel förmögenhet. Jag skulle inte bli förvånad om den blev att kosta en kvarts miljon.

Sonja Nilsson som här värderar ett Jämtländskt skrin är en av de experter som har tillkommit på senare år. Hon tillför en hel del kunskap när det gäller de Norrländska kulturföremålen. Kunskapen bland experterna på det området har varit skralt, nästan mediokert. Men med Sonja ser det annorlunda ut, då hon har det som sin specialitet. Här värderar hon ett skrin av den kände allmogemålaren Anders Berglin. Berglin som föddes 1737 och gick bort 1805. Han var född i Tossåsen i Berg. Han bosatte sig senare i Östnor, Hackås. Han är enligt mitt tycke den skickligaste allmogemålaren från Jämtland. Och det här är i särklass det bästa Jämtlands- skrin som jag  någonsin har sett.

Detaljbild från skrinets baksida. Kan det bli bättre?

Detaljbild från skrinets lock.
Bland det moderna så fanns det bl.a.en trevlig målning av Erland Cullberg, några stolar av Bertoia, samt en hel del glas och porslin förstås. En del av besökarna blev glatt överaskade, andra rent bedrövade av experternas utlåtande. Men på det stora hela var det en bra dag, med många trevliga möten och en hel del fina föremål. Antikrundan fortsätter till Gävle, den 26 augusti spelas nästa program in.

onsdag 22 augusti 2012

Åsa-Nisses Kaffepanna??

En del uppfinningar är mer eller mindre misslyckade, en sådan uppfinning måste man nog säga att denna kaffepanna är. Sjudex är namnet på den patentregistrerade kaffepannan i aluminium. Artilo Otter heter tillverkaren.Jag fick syn på den på en loppis, och det var första gången jag såg denna panna och jag förstår varför. Det kan inte ha blivit någon kassasuccé. Jag kunde inte motstå att köpa denna korkade kaffepanna, vad jag nu ska med den till, men jag tyckte att den var rolig.
Uppfinnaren hade nog blivit väldigt trött på att kaffepannor ständigt kokar över. Och vem blir inte det. Då kaffepannan för tredje gången samma dag kokade över hemma hos oss åkte den ut i rosenbusken, med buller och bång. Grannen undrade varför vår fina Bernadottepanna låg i rosenbusken, lite generat talade jag om varför, och gav sedan kaffepannan till grannen som hade önskat sig en sådan. Numera brygger vi kaffet i en perkulator bryggare.





Den här kaffepannan är konstruerad så att locket lyfts när kaffet kokar, och därmed lyfter anordningen som sitter på pipen hela kannan från plattan. Jag kunde inte låta bli att testa kaffepannan, jag ska säga att den inte fungerade särskillt bra. Det kokade över. Man skulle nästan kunna tro att den kommer från Åsa-Nisses uppfinnarverkstad.

måndag 20 augusti 2012

Sommaren är nästan slut......

Sommaren är nästan slut, i alla fall här i Norrland. Kalla nätter och höstdimma. De flesta loppisar har stängt för säsongen. Men det finns undantag, Graninge Bruk Antik kör en vecka till. Öppet alla dagar 10-16. Det känns vemodigt att sommaren snart är över. Det har varit så trevligt att titta in till Micke och se vad som har kommit in. Vi har bara 100 m. till en av Norrlands största Antikaffärer, hela 1200 kvm. har man fyllt. Utbudet är stort, så det finns något för alla. Man stänger inte helt för säsongen efter den här veckan. Graninge Bruk Antik har öppet på lördagar, med undantag för de stora helgerna. Jag tror inte att de har öppet på julafton.Även om man är generös med tiderna. Det är sällan de har stängt en hel storhelg. Jag kommer att sakna de dagliga promenaderna, för att titta på det som har kommit in.Har ni vägarna förbi Graninge titta in till Micke, han packar ständigt upp nya prylar. Förutom loppis och antikt har han ett välsorterat antikvariat.


torsdag 16 augusti 2012

Kulturföremål försvinner illegalt ur landet

Överskriften har jag hämtat från Riksantikvarieämbetets rapport som publicerades i juli. Man har uppmärksammat att antalet ansökningar om utförsel av kulturföremål har minskat drastiskt. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Hela landet och i synnerhet Norrland har brandskattats på kulturföremål under väldigt lång tid.  Mängder är de föremål som har skeppats ut via frihamnen. Det finns nästan inga föremål kvar, man kan åka 100-tals mil utan att se skymten av en bra antikvitet. Om jag är rätt informerad, så har man bara haft en halvtid på RAÄ som arbetar med dessa frågor. Tulltjänstemännen har inte haft någon som helst kunskap.
Vad är det man säger "sent ska syndaren vakna" i det här fallet RAÄ. Nedgången i antalet ansökningar beror till stora delar på det rådande ekonomiska läget. Vilket även RAÄ har kunnat konstatera efter att man beställt en undersökning av BRÅ (Brottsförebyggande Rådet).

Jag länkar här nedan till några Amerikanska handlare som säljer Svenska kulturföremål och har varit en del i att kulturföremål försvunnit ut ur landet.
Lone Ranger Antiques  Jeffree Turney bor själv i Sverige under sommaren och köper antikviteter och kulturföremål som han sedan lutar av för att få export tillstånd.
Country Gallery Antiques Ännu en marodör som lutar av kulturföremål.

Det exporteras fortfarande men i mindre skala. En hel del föremål skickas till Australien idag.
Bilden är hämtad på Bukowskis Market, golvuret på bilden har ingenting med texten att göra, annat än att det är ett vanligt export objekt.

tisdag 14 augusti 2012

Veckans retroplåt


Visst blir man glad av den färg-glada plåten?

Brödburken, kryddburkarna och plåtburken längst fram är från IRA, Danmark. De gröna burkarna med fönster är från Japan. Plåtbrickan vet jag inte var den kommer ifrån.

måndag 13 augusti 2012

Prisbilden på Allmoge vs. Retro

Det finns de som hävdar att intresset för antikviteter aldrig har varit större än vad det är nu, andra säger att intresset är på väg tillbaka. Jag ser detta som ett desperat försök att lobba för föremål som intresserar en allt mindre skara. Det ska bli spännande att titta på Antikrundan i höst, jag menar då värderingarna på de antika föremål som visas. Jag anser att intresset för allmoge och antikviteter aldrig har varit lägre än vad det är just nu. Det är idag en liten skara som handlar de allmogeföremål som kommer ut på auktion. Prisbilden har dalat på de flesta allmogeföremål. Det finns givetvis undantag, jag skrev ju här på bloggen om en häst som klubbades för 88000 kr. Ett och annat antikt högreståndsföremål säljs också till höga priser. Intresset hos det yngre gardet, gäller i stort sett föremål från 1950-1980. Det är väldigt få personer under 40 som överhuvudtaget kastar ett öga på en antikvitet. Och det är kanske inte så konstigt, man köper saker som man har en relation till. Saker som man känner igen från mor och farföräldrar.Det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra. Allmogesamlarna som har hållit prisbilden uppe, är i stort sett så gamla att de snart står i kö för äldreboende. Allmogetrenden har varat under många år, nu är det nya vindar som blåser. En pinnsoffa från 50-talet är idag dyrare än en allmogesoffa från 1800-talet. Trist och vemodigt kan man tycka. Å`andra sidan kan de som verkligen gillar allmoge och antikviteter fynda.

Soffan här ovan är en Florida från Bröderna Wigells, klubbades för 4300 kr på Bukowskis Market. Allmogesoffan på bilden här nedan är från 1800-talets första hälft och klubbades för 2300 kr också den på Bukowskis Market. Bilderna är hämtade från Bukowskis Market.


lördag 11 augusti 2012

Äntligen!

Jag får säga som Gert Fylking: ÄNTLIGEN! En bra antikvitet, och inte vilken antikvitet som helst. En originalmålad Ångermanländsk snedklaff från Fredrik l:s dagar. Visst är det roligt med retro, men ingenting får hjärtat att klappa så mycket som när vi hittar en riktigt bra antikvitet. Den är härligt mönjeröd och har fina detaljer som sig bör på en 1700-tals möbel från barocktid. Det är svårt att hitta bra antikvitet idag. Vi hade turen att hitta denna skönhet privat, i Bjästa. Det var en annons på blocket som lockade vår nyfikenhet. Man skulle riva ett gammalt hus på gården och hade en del möbler och annat till salu. En antikhandlare hade reserverat snedklaffen, men hade trots påtryckningar från säljaren inte behagat hämta och betala den, så vi fick köpa. Vilket vi är mycket tacksamma för.
En fin trappstegsinredning med vackra profiler, med lådor som både är konvexa och konkava. Det kan inte bli bättre i sin art. 



torsdag 9 augusti 2012

Sommarfynd - Unikat från Rörstrand

Ett av våra sommarfynd är en unik stengodsskål på fot från Rörstrand. Den har designats av Sylvia Leuchovius. Hon föddes 1915 och gick bort 2003. Hon började arbeta på Rörstrand redan 1949 och arbetade där till 1976. Hon är mest känd för sitt unika stengods och för sina servis dekorer. Hon ritade bl.a serviserna Tocana och Paljett. Hon finns representerad på museer både i Sverige och utomlands.
Skålen har en underbar glasyr och bilden gör den inte rättvisa. Skålen har en diameter på 22cm och är 12 cm hög.

Vill också påminna om den kommande Retromarknaden.....


måndag 6 augusti 2012

Trevliga retrotyger...

Då vädret inte visat sig från sin bästa sida har det blivit en hel del loppisbesök de senaste veckorna.  Retrofynd vad gäller tyger ser ni här nedan.
Ett härligt retrotyg som jag tyvärr inte vet något om.

2 st. gardinkappor

6 st. gardinlängder, 2 av varje. Den som har information om tygerna får ni gärna höra av sig.

torsdag 2 augusti 2012

Loppisfynd - Kanna från Rörstrand

Vad tröttsamt det är med datastrul! Datorn gick sönder i det senaste åskvädret. Har nu startat upp en gammal pc, modell "antik". Hade glömt hur krångligt det var med pc, har haft Mac de senaste åren. Ni får bereda er på att bildkvalitén inte kommer att vara den bästa. Jag känner mig inte bekväm med de programvaror som den gamla burken innehåller. Som jag skrev tidigare har vi ingalunda legat på latsidan. Vi har köpt en hel del roligt den senaste veckan. Idag får ni hålla tillgodo men en liten Rörstrands kanna med lock, Frati heter modellen som är ugnsfast. Vem som formgivit kannan är för mig okänt. Någon av er som läser kanske vet vem formgivaren är? Kannan inhandlades hos Lenas Loppis i Ledinge för hela 10 kr. Lena har nog  Sveriges billigaste loppis. Ledinge ligger i Graninge inte så långt ifrån bruket.




Vi har inte legat på latsidan....

Vi har gjort en hel del trevliga retrofynd den senaste veckan, så vi har inte legat på latsidan. Tystnaden beror på att åskan slagit ut vår dator. Jag har med stor möda startat upp en gammal pc (nästan antik). Ge inte upp, blogginlägg kommer, så snart jag har installerat ett funktionsdugligt bildprogram.