Leta i den här bloggen

onsdag 31 oktober 2012

Ris och Ros till Stockholms Auktionsverk

Jag har besökt Stockholms Auktionsverk och tittat på visningen av deras stadsauktion, som numera är en s.k onelineauktion. Det är visning alla dagar i Magasin 4, Frihamnen. Det är en utmärkt lokal för ändamålet. Man har gjort trevliga visningsrum, som är överskådliga. Man gör ett nytt visningsrum varje dag. Man har trevlig och serviceinriktad personal som gärna hjälper till.

Det här är ett av visningsrummen på Stockholms Auktionsverk
Man får in en hel del trevliga föremål, som sig bör på Världens Äldsta Auktionshus. Stockholms Auktionsverk etablerades redan 1674. Jag kan ju tycka att med det följer ett ansvar gentemot kunderna. Det borde vara ett auktionshus att lita på, men jag är ytterst tveksam om auktionsverket lever upp till detta efter att ha bevistat visningen. Jag har skrivit om det förut och gör det igen, dessa s.k "antikbyggen" är en skam för hela antikbranschen. Stockholms Auktionsverk är det enda av de stora auktionshusen som tar in dessa falsarier på sina auktioner.
Gustaviansk stil har man skrivit i beskrivningen. Helt förkastligt enl. min mening, det är bara fackfolk som förstår sig på dessa benämningar. Idag hörde jag ett par prata om denna byrå som antik. Och någon antikvitet är det ju inte!! Det borde klart framgå av auktionsbeskrivningen att den är "nybyggd"

Detta skåp är katalogiserat som 1800-tal?? 2000-talet hade varit en bättre beskrivning och mycket närmare  sanningen. Över och underskåp har aldrig hört ihop. Ett populärt uttryck för detta inom antikhandeln är "nygifte". I det här fallet inget lyckat sådant, proportionerna är helt fel. Bilden är hämtad på Stockholms Auktionsverks hemsida.
Auktionsverket och hela antikbranschen skulle tjäna på att man slutade sälja dessa falsarier med tvivelaktiga beskrivningar. 
Är de som lämnar in dessa byggen så bra kunder att man inte kan säga nej?
Titta gärna på mitt tidigare blogginlägg om Kundanpassade antikviteter

4 kommentarer:

  1. Dom har alltid en massa småländska möbelbyggen på stadsauktion, alla med tvivelaktiga beskrivningar. Bränn upp skiten. Lars B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska nog inte förvänta sig att man köper antikviteter om man bjuder på dessa målade möbler. Det sorgliga är ju att många som inte är så insatta blir grundligt lurade, och blir varse detta först den dag då de ska sälja sina "antika" möbler. Efterfrågan verkar ju vara ganska stor eftersom man alltid har ett stort antal av dessa nybyggda möbler i sitt sortiment. Alla skulle tjäna på att beskrivningen är korrekt.(alla förutom säljaren då) T.ex Nybyggd skänk av gamla delar, eller att det står stilkopia. Det borde klart framgå av beskrivningen vad det är, så att det inte finns några som helst tveksamheter för den som köper. Det är bättre att man är övertydlig, än att man gömmer sig bakom facktermer.

      Radera
  2. Förstår inte heller varför ett så anrikt auktionshus tar in dessa hembyggda/hemmålade möbler. Tycker att det är helt förskräckligt. Trist också att det är så många gamla möbler som blir förstörda. Orkar därför sällan kolla på Stadsauktion (trots att jag bor i Stockholm). I min värld har Stadsauktion blivit ett riktigt B-auktionshus. Dyrt men otroligt trist.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller inte riktigt med dig, tycker nog att det är rätt hyfsad kvalitet på godset förutom dessa "byggen" då. Det värsta är nog att man med största sannolikhet är fullt medveten om att det är rena smörjan man säljer. Har upplevt att personalen på "verket" har god kunskapsnivå, till skillnad från personal på en del andra auktionshus. Så jag förstår inte vad man sysslar med. Vem gagnar det ätt man har luddiga objekts beskrivningar?

      Radera